Tuesday, 29 April 2014

Kenapa Sarapan Penting?



Kenapa Sarapan Penting???



Mungkin anda juga seperti saya, terlalu sibuk di waktu pagi sehingga tak sempat nak bersarapan. Walaupun saya WAHM, tapi kesibukan saya bermula daripada pukul 6am. Kadang-kadang saya hanya minum segelas air masak dan terus menerus ‘bekerja’ dan akhirnya saya yang rasa pening kepala. It’s not healthy ok! So saya ada solusinya.







Kenapa sarapan penting?
1.  Sarapan dapat memenuhi nutrisi yang diperlukan.Menunda sarapan membuat 
anda sulit memperoleh nutrisi dan vitamin yang direkomendasikan.  
Menu sarapan seperti sereal dengan susu atau yogurt rendah lemak plus granula akan 
memberi cukup kalsium dan serat.
2.  Sarapan boleh menurunkan berat badan.Ketika Anda beraktiviti dengan perut 
kosong, tubuh akan membakar kalori secara lambat. Menurut ahli nutrisi penulis
buku The F-Factor Diet Tanya Zuckerbrot, R.D., sarapan pagi setelah perut kosong 
semalaman dapat meningkatkan metabolisme, ini bererti pembakaran kalori 
sepanjang hari menjadi lebih efisien.   Namun Zuckerbrot menekankan bahawa 
kunci dari semuanya adalah jenis makanan yang anda ambil.  Makanan dengan 
kandungan karbohidrat sederhana seperti donat akan membuat glukosa melonjak,
 kemudian turun secara drastik.  Ini juga menyebabkan Anda merasa lapar pada
 jam 11-am.  
Cara yang lebih baik adalah mengambil makanan jenis berkarbohidrat kompleks 
seperti oatmeal atau roti gandum murni. Makanan dengan kadar serat tinggi dan 
rendah gula akan dicerna dengan lambat, sehingga menyediakan energi yang 
konsistan dan membuat anda tidak cepat lapar.
3.  Sarapan tingkatkan kemampuan otak.Riset para ahli dari Universitas Swansea
 Wales membuktikan bahawa pelajar yang selalu sarapan mencatat rata-rata skor 
22% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak sarapan
Ketika anda bangun pagi,  sebahagian besar energi  – dalam bentuk glukosa dan
glikogen telah habis digunakan oleh aktiviti sehari sebelumnya.  Menurut para ahli, 
glukosa adalah satu-satunya bahan bakar yang diperlukanotak. Tanpa glukosa yang
 cukup, Anda merasa lelah dan melayang-layang
4.  Perlindungan terhadap sakit jantung.Riset menunjukkan, wanita sihat yang 
melewatkan sarapan selama dua jam memiliki kadar kolesterol buruk LDL lebih 
tinggi berbanding mereka yang bersarapan semangkuk sereal plus susu di pagi hari.  
Zuckerbrot menjelaskan, serat dapat mengikat kolesterol dan mempercepat 
eksresinya sebelum mencapapembuluh arteri. Oleh sebab itu pula, penelitian
 10 tahun yang dilaku kan Harvard Nurses Health menyimpulkan bahwa 
pengambilan serat tinggi berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung
 hingga mencapai 50%.
















SEBARNG PERTANYAAN SILA HUBUNGI :

Fb: sazliyana azmi
Fanpage: mummy qaleesha shoppe
Email: sazliyanaazmi@yahoo.com
Gmail : liyana9941@gmail.com
No. Hp: 014-2999941
Shaklee Independent Distributor No 928181
Kawasan COD: Kuala Terengganu & Kuala Lipis,Pahang 


SID1 300x187 Kenapa Sarapan Penting?




No comments:

Post a Comment

© Copyright 2014 Reserved to MummyLyana l Designed by DayangDeno